2013. április 28., vasárnap

Sajtos pogi

Az a nagy igazság, hogy én már millió pogácsa receptjét próbáltam ki és sajnos nem találtam meg az igazit. Addig sütöttem, kóstoltam mígnem egyszer ez lett a vége, hogy alkottam egy saját receptet.
Remélem elnyeri tetszéseteket és kipróbáljátok.

Hozzávalók:

1 kg liszt
2 tojássárgája
1 ek. só
1 cs. sütőpor
50 dkg Rama
2 cs. élesztő
2 nagy pohár tejföl
2 tk. cukor
20 dkg sajt

A lisztet a sütőporral és a sóval elkevertem, majd elmorzsoltam a margarint. Az élesztőt a cukorral, tojások sárgájával és a tejföllel elkavartam majd a margarinos liszthez adtam és egy kerek cipót gyúrtam belőle.
Lisztezett deszkán nyújtottam, szaggattam és a tepsin pihentettem legalább 30 percet. Tojással megkentem a pogácsákat és reszelt sajtot szórtam rá. 180-200 C°-fokon szép pirosra sütöttem.











Rácsos almás

Gyorsan valami édeset, valami finomat és ehhez a sütihez volt ma kedvem. Nálunk mindenki imádja az almás finomságokat. Ezért is kedveskedtem az én drágáimnak.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg Rama
1 cs. sütőpor
4 tojássárgája
2 ek. tejföl

2 kg alma
fahéj
cukor
búzadara /kb. 3 ek./
1 egész tojás

Az alma dinsztelésével kezdtem, hogy ne legyen túl forró amikor a tésztára kerül. Én nem reszelni szoktam az almát hanem szeletelni! Ízlés szerint cukor és fahéj kerül rá, majd a végén kevés búzadarát is keverek hozzá, hogy ha túl sok levet engedne az alma akkor ne áztassa el a tésztát.Ha ezzel megvagyunk akkor jöhet a tésztagyúrás. A tészta 2/3-át elnyújtjuk és az előzőleg zsírral kikent tepsibe rakjuk, aztán mehet rá az alma. A maradék 1/3-ból ceruza vastagságú rácsokat sodrunk rá. Tojással megkenjük és 180 C°-fokon 30 perc alatt készre sütjük.











2013. április 21., vasárnap

Szülinapi bombajó

Ma van a szülinapom..... Ennek örömére készítettem el egy bombajó tortát amit én saját magam találtam ki.
Na persze segítségem is volt, a kislányom aki a végén virágokkal díszítette ki a tortámat.

Hozzávalók:
2 kakaós piskótatekercs/5-5 tojásból/
1 házi krémespor /vaníliás/
7 dl tej
500 gr mascarpone
4 dl tejszín
1 cs zselatin
cukor ízlés szerint
1 tábla étcsoki
1 tk öröltfahéj

A krémet 7 dl tejjel elkészítettem és megkentem vele a piskótákat majd vissza tekertem szorosan egy konyharuha segítségével.Közben a zselatint beáztattam 1 dl vízbe és a mikróba felmelegítettem,vigyáztam, hogy ne legyen forró.  Frissen tartó fóliával kibéleltem egy tálat/ 3,5 literes és 26 cm az átmérője az enyémnek/ és a piskótatekercs szeletekkel ugyan ezt tettem.A felvert tejszínbe lassan belekevertem a mascarpone sajtot és kétfelé osztottam. Az egyiket az olvasztott étcsokival, a másikat fahéjjal ízesítettem.Addigra a zselatin lehűlt annyira, hogy hozzá keverhettem a csokis habhoz, majd a tálban lévő piskótára kentem. Ismét egy sor piskóta következett majd a fahéjas krém a zselatinnal együtt.Legvégül pedig az utolsó sor piskóta, amivel meg is telt a tál. Lefóliáztam és hidegre tettem pár órára. Ezután egy nagy tányért tettem a tál tetejére és ráborítottam a tortát, majd szépen lefejtettem róla a fóliát. Ezt a fajta tortát nem igazán szokták bevonni, de nekem volt egy kis fondant maradékom és a lányom kiélhette magát a díszítésben. Ha valamit nem írtam érthetően nyugodtan kérdezzetek rá.
















Csiga-biga

Ez egy nagyon régi recept, már nem is tudom, hogy kitől származik, de mi nagyon szeretjük. Sokszor készítettem el, legtöbbször vaníliásan, de kakaóval, kókusszal, mazsolával, dióval is fincsi.

Hozzávalók:
8 tojássárgája
4 dl tej
1 dl tejszín
4 ek. cukor
5 dkg élesztő
csipet só
90 dkg liszt

Kenéshez:
25 dkg Rama
25dkg cukor
1 tojás
2 cs. van. cukor
3 dl tej

Az elkészítését úgy oldottam meg, hogy a hozzávalókat a kenyérsütőgépben dagasztottam. Kelesztőtálban pihent jó 40 percet, ezalatt a margarint habosra kavartam a cukorral és a vaníliás cukorral.
Kelesztés után átgyúrtam és két cipóra osztottam. Pici pihentetés után kinyújtottam fél centi vastagra és rákentem a kikavart margarint, majd feltekertem. Két ujjnyi vastag szeleteket vágtam a tekercsből és kikent tepsire raktam egymás mellé nem nagy távolságra. Kb. duplájára kelesztettem és mielőtt a sütőbe raktam megkentem a felvert tojással. 180-200 C° fokon pirosra sütöttem. Végül kevés langyos tejjel locsolgattam.


2013. április 13., szombat

Csöröge fánk

Valamikor gyerekkoromban ettem ilyen csörögét, de már régóta motoszkál a fejemben, hogy jó lenne érezni az ízét. Elég sokan ismerik és sokféle recept is van, de én egy erdélyi változatot osztanék meg veletek.

Hozzávalók :

60 dkg liszt
3 tojássárgája
2 cs. vaníliás cukor
1 ek. zsír /púpos/
2 dl. tejföl /legjobb a házi/
1 tk. ecet
pici só
1 kk. szódabikarbóna

A hozzávalókat összegyúrjuk és 1 órát pihentetni. Aztán lisztezett nyújtódeszkán vékonyra kell nyújtani .
Derelyevágóval ferdén négyszögletes lapokat vágunk belőle, közepén egy vékony vágást ejtünk és ezen a tészta egyik felét óvatosan áthúzzuk. Bő forró olajban vagy zsírban kisütni és porcukorba forgatni.




.

2013. április 12., péntek

Tojáspástétom

Ebéd után, úgy jó másfél óra elteltével a családom már azt kérdezi, hogy mit eszünk, mi lesz a vacsora. Nekem persze égnek áll a hajam, de aztán mindig sikerül valamivel meglepni őket. Ez a kaja is gyorsan kész van és garantálom, hogy mindenkinek ízleni fog.

Hozzávalók:

8-10 db főtt tojás
20 dkg felvágott
1 fej fehér vagy lila hagyma /vagy medvehagyma/
1 nagy pohár tejföl
2,5 dl majonéz
1 cs. petrezselyem
só, bors
1 cs zselatin

A tojásokat és a felvágottat feldaraboljuk kisebb kockákra, a hagymát a legjobb ha lereszeljük, a petrezselymet is összevágjuk. A zselatint 1 dl vízben beáztatjuk és lassú tűzőn oldódásig kavargatjuk, aztán langyosra hűtjük. Közben a tejfölt elkeverjük a majonézzel és a fűszerekkel aztán ráöntjük a tojásos felvágottra. Gyorsan hozzákeverjük a zselatint és fóliával kibélelt őzgerinc formába, vagy tupperes desszertes gyűrűbe tesszük, aztán mehet be a hűtőbe.Egy óra múlva már lehet szeletelni. Sültekhez adható, de friss puha kenyérrel is egy jó kis vacsora /+forró citromos tea/.




Fodros sült tészta

Igyekszem olyan recepteket hozni, amiket gyorsan lehet elkészíteni. Sajnos az ideje mindenkinek kevés és enni pedig kell. Gulyáslevesem volt ma ebédre és ezt a sült tésztát készítettem hozzá, ami nagyon jól illett mellé.

Hozzávalók:

1 cs. száraztészta/500g/ez lehet fodros kocka, orsó, szarvacska
1 nagy pohár joghurt
1 nagy pohár tejföl
6 db tojás
2 cs. van.cukor
30 dkg cukor
1 cs. mazsola
1 liter tej
1 citrom reszelt héja

Egy magas falu tepsit kikenünk zsírral, bele tesszük a száraztésztát. Egy nagyobb tálban pedig összekavarjuk a többi hozzávalókat, aztán lassan ráöntjük a száraztésztára. Előmelegített sütőben 180°C fokon szép pirosra sütjük. Melegen lehet fogyasztani, nagyon ízletes.


2013. április 10., szerda

Gyors tejszínes vanília torta


 Rövid idő alatt kellett tortát készítenem és nem tudtam eldönteni, hogy a sok recept közül melyiket is válasszam. Szerencsére mindig tartok otthon tejszínt és krémporokat, így kitaláltam, hogy sütök egy kerek piskótát, elkészítem hozzá a vaníliás krémet sitty-sutty, rá a tejszínt és már kész is. Nagyon jó lett és finom. Azóta már többször is elkészítettem és mindig pozitív visszajelzést kaptam. :)
Próbáljátok ki ti is, nem fogtok benne csalódni! Sütéssel együtt kb. egy óra alatt kész (na persze a piskótának ki kell hűlni ).

Hozzávalók a piskótához:

10 db tojás
10 ek. cukor
10 ek. liszt

Hozzávalók a krémhez:

1 cs dr. Oetker Házi krémespor
700 ml tej
500 ml tejszín (növényi)
cukor 
gyümölcs (tetszés szerint)

A tojások habját a cukorral kemény habbá verjük, hozzá adjuk a sárgáját és a lisztet óvatosan belekeverjük. 26 cm tortaformában 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt szép pirosra sütjük,nem szabad túl sütni mert akkor túl száraz lesz. Ha kihült három lapra vágjuk és elkészítjük a vanília krémet. A hideg tejet kézi mixerrel 3 perc alatt habosra keverjük,majd a tejszínt is. A tejszínhab 1/3-át félre rakjuk díszítéshez és a 2/3-át pedig a krémbe keverjük. Ezzel a tejszínes krémmel töltjük a tortánkat, majd bevonjuk a maradék tejszínhabbal. Ízlés szerint bármilyen gyümölccsel díszíthetjük. (Én azért szeretek növényi tejszínt használni, mert sokkal hamarabb feltudom verni és nem kell hozzá habfixáló, cukor.) Hűtőben több napig is eláll.
A kakaós (csokis) változatát is készítettem, az se kutya. Ez a fajta torta mindenkinek sikerül, még a kezdő háziasszonyok is bátran belevághatnak.




2013. április 8., hétfő

Medvehagymás burgonyasaláta

Én most kóstoltam először a medvehagymát és meg kell mondanom, hogy elnyerte a tetszésemet, ízletes és nem utolsó sorban egészséges. Ezért úgy gondoltam, hogy megosztom veletek ezt a receptet amit én saját magam kotyvasztottam.

Hozzávalók:/ kb.4 személyre/
1 fej jégsaláta
4 db héjában főtt burgonya/közepes/
2 cs. retek
 1 cs. medvehagyma

Salátaöntet:
1 ek.mustár
4 ek.olivaolaj
2 ek. szójaszósz
1 tk. 10%-os ecet
4-5 ek. víz
fehérbors
fokhagyma granulátum


Jó étvágyat hozzá !